Bli med i et dialogisk fellesskap!

Motta våre beste dialog-tips, artikler, nyheter og info om arrangementer og kurs rett i innboksen 1-3 ganger i måneden - helt gratis.

Har du tid til en julegave? 🎁

Hva gir du i julegaver i år? Kan jeg få komme med et par forslag?

Det beste vi kan gjøre for klima og miljø er å redusere forbruket vårt. Kjøpe færre ting som kanskje snart blir kastet og som skaper store klimautslipp i både produksjon og frakt.

Dessuten er det mange i år som har fått trangere økonomi. Da skader det ikke med gaver som er både rimeligere, mer klimavennlige og skaper mer kontakt, glede og gode samtaler. Det er et Kinderegg!

Den største gave du kan gi til et menneske er din tilstedeværelse ✨

Jeg må innrømme at jeg generelt er lite glad i å gi materielle ting i julegave.

Jeg ønsker heller å gi min tid og oppmerksomhet, eller noe godt jeg har laget selv, enn enda flere ting i julegave til de voksne i familien. Barna og ungdommene våre får fortsatt noe de ønsker seg eller trenger, men hvorfor ikke ta med barna også på noe koselig å gjøre sammen?

Her er mine forslag til «tid sammen»-gaver du kan gi i stedet for enda en gjenstand som kanskje aldri blir brukt og som sikkert er laget av ressurser vi heller burde spart, eller med litt for høyt CO2-avtrykk.

Joda, jeg vet at ikke alt er like galt og noen ting må vi jo ha. Dessuten er det superhyggelig å gi ting som kan nytes, spises, drikkes eller som holder på de gode minnene, slik som en fotobok.

Men min favoritt er å gjøre noe koselig sammen. Jeg er en «sucker» for gode dype samtaler og sosial hygge i små grupper. Jeg har derfor noen gave-tips nedenfor som du kan la deg inspirere av (om du vil).

Utgangspunktet for mine ideer er ting å gjøre sammen i Oslo og nærområdet. Du kan finne det som passer best der du holder til. De fleste tipsene er både relativt billige, veldig hyggelig eller gøy å gjøre sammen, og miljøvennlig. Altså et kinderegg!

Her er mine gavetips

Flere av disse tipsene gir jeg bort selv, men det må du ikke si til noen 😊

🎄 Inviter en venn / venninne med på tur med kakao i termosen, noe hjemmebakt i sekken og en rolig, fin samtale i vakre naturomgivelser. Tenn gjerne et bål (når det er lov) og lag pinnebrød eller grill pølser om du vil.

 👍 VELDIG BILLIG. KOSELIG. MILJØVENNLIG.


🎄 Ta med din mamma og/eller pappa på teater, i operaen eller på en konsert du tror faller i smak. Gå på et koselig sted etter forestillingen der dere kan snakke sammen om hva dere opplevde, hvilke inntrykk forestillingen ga og hva enn det måtte føre til av følelser og tanker.

👍 HYGGELIG. MILJØVENNLIG. ENKELT Å SNAKKE OM.


🎄 Inviter med søsken / fettere / kusiner eller andre unge voksne i familien på en morsom aktivitet og litt «rampete» mat, f.eks. Bowling & pizza, eller shuffleboard & streetfood, eller Oslo Camping (minigolf) & Gaza Kjøkken (shawarma og falafel) som ligger rett ved siden av, eller New Beirut Kebab rett rundt hjørnet. Eller finn noe annet du liker!  Dette er både gøy, rimelig og hyggelig å gjøre sammen.

👍 LITT «RAMPETE». VELDIG GØY. MILJØVENNLIG.


🎄 Gi et årsabonnement på Kinoklubben og få 2 medlemskap for prisen av 1 (kr. 179,-) og avtal å gå sammen på minst 2-3 av neste års filmer i Kinoklubben. Det kommer ca. 10 veldig bra filmer i året som du får se til halv pris. Før filmen kan dere møtes til en kopp kaffe, et glass vin eller hva som helst for å prate og være sammen. En god film gir dere gjerne enda mer å snakke om, så sett av litt tid etter filmen også.

👍 ENKELT Å SNAKKE OM. HYGGELIG. MILJØVENNLIG.


🎄 Ta med barnebarn, nieser og nevøer eller andre barn på barneteater med kakao og bolle, vaffel, e.l. før eller etter forestillingen. Prøv å vær like nysgjerrig og undrende som et barn du også… Husk å stille barna åpne og undrende spørsmål om opplevelsen etterpå. Du vet de spørsmålene som begynner med HVA, HVORDAN eller HVILKE. Spørsmål som lar barnets fantasi få spillerom og opplevelsen til å leve lenger. «Hvilket øyeblikk var det morsomste/mest spennende/skumleste synes du?», «Hva tror du ville skjedd hvis ikke prinsen hadde funnet…?», «Hvordan ville du tatt i mot nissen?».

👍 SUPERKOSELIG. MINNEVERDIG. MILJØVENNLIG.


🎄 Ta med deg kjæresten/partneren din til Roseslottet i Holmenkollen rett før skumringen slik at dere får med dere både lys og mørke. En magisk opplevelse. Bruk tiden sammen til å gå rundt og se, lese, reflektere, gråte eller kjenne på takknemlighet – sammen! Stopp innom Frognerseteren på vei ned igjen. Få tilbake varmen foran peisen og snakk om opplevelsen dere har delt. Nyt gjerne litt eplekake og kakao med krem. Mmm…

👍 ROMANTISK. VERDIFULL TID SAMMEN. TANKEVEKKENDE.


 🎄 Inviter med deg en venn på et sjakkspill med noe godt i glasset eller en matbit på Café Sjakk Matt i Vika. På nyåret skal de nye eierne ha frisket opp stedet og kommet med ny meny, etter hva jeg har hørt. En klassiker i Oslo siden 1983.

👍 BILLIG. HYGGELIG. TID FOR RO OG KONSENTRASJON SAMMEN.


Og så var det dette med noe godt å spise eller nyte…

🎄 Gi et stort glass med hjemmelagde pepperkaker eller et glass med brente eller salte mandler (min favoritt) eller noe annet godt. Ekstra stas hvis det er barna som har laget det. Gjenbruk syltetøyglass o.l. som du har samlet gjennom året. Sett en fin hjemmelaget etikett på glasset, pynt med en rest av et gammelt silkebånd og sett på en pakkelapp fra Kirkens Bymisjon. Da gir du samtidig en gave til en som gruer seg til jul.

👍 KOSELIG. MEDMENNESKELIG. MILJØVENNLIG.


Du har sikkert enda flere ideer til gaver som kan gi oppmerksomhet, tid sammen og skape kontakt på en fin måte. Tid til hverandre er en verdifull gave.

Husk å puste dypt og rolig mens gavene oppleves sammen. Poenget er virkelig å være til stede med hverandre. Din tilstedeværelse er den største gaven!

Ha et godt nå!

Legg igjen din kommentar og delta i dialogen!

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen