ÅpenDialog: Frykt og avsky i demokratiet

Se webinaret i opptak

Informasjon om sendingen

Ulike kriser ser ut til å ramme demokratier over hele verden. Flere demokratier rister nå i sammenføyningene. Noen knekker og forsvinner. Er det en uunngåelig trend? Hvilken fremtid har demokratiet og hva bestemmer dets skjebne? 

Vi har invitert filosof og forfatter Eirik Høyer Leivestad til å innlede med noen perspektiver fra sin rykende ferske bok “Frykt og avsky i demokratiet”.

Nok en gang konfronteres vi med Spinozas spørsmål: Hvorfor støtter massen opp under tyrannen som om det var frelseren?
Fra boken Frykt og avsky i demokratiet
Tweet

Leivestad slår fast at demokratiet er i krise og mener at illiberale statsledere, polariserende kulturkamper, digital informasjonskrig, ekstremisme og terror formørker vår tids politiske horisont. Han skriver blant annet at «stadig oftere lyder varsler om sivilisatorisk sammenbrudd, og mange spør seg om demokratiene vil være i stand til å håndtere framtidens utfordringer.«

Videre skriver Leivestad blant annet: «Som de siste årene har gjort klinkende klart, er dette også en krise som nok engang konfronterer oss med Spinozas spørsmål: Hvorfor støtter massen opp under tyrannen som om det var frelseren?»

Sammen med Eirik Høyer Leivestad vil Einar Øverenget, Tone Gjøvik Todalshaug, Susanne Heart og Trine Skei Grande undre seg over og utforske følgede spørsmål:

Hvordan kan demokratiet som livs-og styreform ruste seg for en tid der det vil trues av så vel indre konflikter som planetariske kriser?
Vi tar samtalen i ÅpenDialog.
Bli med på ÅpenDialog 25. mars kl. 18.00
Tweet

Slik kan du delta i dialogen
Etter at du har sett opptaket eller hørt sendingen i podkast kan du delta i kommentarfeltet nederst på denne siden.

Sendingstidspunkt: Torsdag 25. mars 2021 – kl. 18.00 (varighet ca. 90 minutter)
Medvirkende: Eirik Høyer Leivestad, Trine Skei Grande, Einar Øverenget, Tone Gjøvik Todalshaug, Susanne Heart (se bilder og bio nedenfor)
Programledere: Dialogen fasiliteres av Liv Ronglan og Geir Harald Hagberg

Dette er fjerde del av en dialog-serie om demokratiet og demokratiets utvikling i usikre tider. Hver del har et nytt underliggende tema som utdypes i dialogen. Se tidligere episoder her eller hør dem som podkast her.

Vi starter kveldens dialog med en innsjekksrunde der alle dialogdeltagerne får tre minutter hver til å dele sine første tanker etter Eirik Høyer Leivestads oppspill. Deretter er det åpen dialog der deltagerne lytter til og bygger på hverandres tanker i en undrende og utforskende dialog.

Som publikum kan du bidra med spørsmål, undringer og kommentarer til dialogen via chat-funskjonen i Zoom under webinaret, og etter sendingen i kommentarfeltet nederst på denne siden.

Medvirkende i dialogen

Eirik Høyer Leivestad

Eirik Høyer Leivestad

Forfatter og foreleser i filosofi og idéhistorie i Berlin. Hans debutbok Frykt og avsky i demokratiet undersøker demokratiets krise som idéhistorisk motiv og som en opplevelse som preger vår tid.

Trine Skei Grande

Trine Skei Grande

Stortingspolitiker for Venstre med nesten 20 år på Stortinget, ministerpost i Erna Solbergs regjering og 10 år som leder av Venstre.

Tone Rose Gjøvik Todalshaug, sosiolog

Tone Gjøvik Todalshaug

Sosiolog, foredragsholder og skribent med særlig interesse for relasjonen jus og samfunn, og de tilsiktede og ikke tilsiktede virkninger retten har på samfunnet. Fast gjest i ÅpenDialog om demokratiet.

Einar Øverenget, professor i filosofi

Einar Øverenget

Professor i filosofi ved Høyskolen Innlandet. Spaltist, forfatter av flere bøker og anerkjent foredragsholder. Aktiv i samfunnsdebatten og fast gjest i ÅpenDialog om demokratiet.

Susanne Heart

Susanne Heart

Fylkespolitiker for De Grønne i Rogaland, forkjemper for et desentralisert og gjennomsiktig demokrati, TEDx-speaker og serie-gründer. Brenner for mer menneskeliggjøring av samfunnet.

Hjelp oss å spre dialogen i sosiale medier. Del med dine venner!
Takk for hjelpen!

1 hendelser på “ÅpenDialog: Frykt og avsky i demokratiet”

Legg igjen din kommentar og delta i dialogen!

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen