Bli med i et dialogisk fellesskap!

Motta våre beste dialog-tips, artikler, nyheter og info om arrangementer og kurs rett i innboksen 1-3 ganger i måneden - helt gratis.

ÅpenDialog: Demokrati og medbestemmelse. Hvem skal bestemme, for hvem?

Se webinaret i opptak

Delta i dialogen

Du kan fortsette dialogen fra sendingen i kommentarfeltet nederst på siden.

Hør sendingen som podkast


Informasjon om sendingen

Vi inviterte en doktorgradstipendiat som forsker på demokratisk innovasjon, en fylkespolitiker som våger å snakke der andre tier, en parti-gründer som mener tiden har kommet for systemskifte i norsk politikk, en filosof og en sosiolog til å samtale om medbestemmelse, reelt demokrati og demokratisk innovasjon.

Vi lever i et fritt og godt land med et fungerende representativt demokrati. Men er det bra nok for fremtiden? Hvem skal bestemme, for hvem? Hvordan skaffer vi til veie et best mulig beslutningsgrunnlag for best mulig løsninger for fellesskapet?

Mange steder i verden pågår det forskning og eksperimenter innenfor demokratisk innovasjon. Land som Danmark, England, Canada, USA, Irland m.fl. har allerede mer erfaring enn oss i deliberativt demokrati. Hva kan vi lære av dem, og hva har vi selv erfart så langt? Hva trenger vi, og hva slags demokrati drømmer vi om? Vi tar dialogen!

Slik kan du delta i dialogen
Etter å ha sett opptaket eller hørt podkasten kan du delta i kommentarfeltet nederst på denne siden.

Sendingstidspunkt: Torsdag 11. februar 2021 – kl. 18.00 (varer ca. 75-90 minutter)
Medvirkende: Arild Ohren, Susanne Heart, Lars Erik Ovesen, Einar Øverenget, Tone Rose Gjøvik Todalshaug (se bilder og bio nedenfor)
Programledere: Dialogen fasiliteres av Liv Ronglan og Geir Harald Hagberg

Dette er tredje del av en dialog-serie om demokratiet og demokratiets utvikling i usikre tider. Hver del har et nytt underliggende tema som utdypes i dialogen. For å delta på livesendingen (webinaret) må du melde deg på hver enkelt del for seg. Se sendeplanen her. Se tidligere sendinger her.

Hvordan vil vi skape vår fremtidige verden? Skal den være basert på fortsatt sentralisering av makt på stadig færre hender, eller skal vi ha et ekte demokrati som respekterer hvert enkelt menneske som en ressurs i sin egen kraft og med sin egen fri vei i denne verden?
Susanne Heart, fylkespolitiker i Rogaland (debatt-innlegg på Dagbladet.no, 18. januar 2021)

Vi starter kveldens dialog med en innsjekksrunde der alle dialogdeltagerne får tre minutter hver til å dele sine første tanker. Deretter inviterer vi til åpen dialog blant de inviterte deltagerne som samlet representerer flere ulike stemmer innen feltet (se nedenfor).

Som publikum kan du bidra med spørsmål og kommentarer til dialogen via chat-funskjonen i Zoom under webinaret, og etter sendingen i kommentarfeltet nederst på denne siden.

Medvirkende i dialogen

Arild Ohren

Arild Ohren

Doktorgradstipendiat på NTNU. Skriver om deliberativt demokrati og demokratiske innovasjoner. Har jobbet med gjennomføring av Borgerråd i Trondheim.

Susanne Heart

Susanne Heart

Fylkespolitiker for De Grønne i Rogaland, forkjemper for et desentralisert og gjennomsiktig demokrati, TEDx-speaker og serie-gründer. Brenner for mer menneskeliggjøring av samfunnet.

Tone Rose Gjøvik Todalshaug, sosiolog

Tone Rose Gjøvik Todalshaug

Sosiolog, foredragsholder og skribent med særlig interesse for relasjonen jus og samfunn, og de tilsiktede og ikke tilsiktede virkninger retten har på samfunnet.

Einar Øverenget, professor i filosofi

Einar Øverenget

Professor i filosofi ved Høyskolen Innlandet. Spaltist, forfatter av flere bøker og anerkjent foredragsholder.

Lars Erik Ovesen

Lars Erik Ovesen

Grunnlegger av Kjærlighetspartiet, musiker og foredragsholder. Hans arbeid er sentrert rundt utvikling av trygge fellesskap og arenaer – som kan romme alle aspekter i mennesket.

Hjelp oss å spre dialogen i sosiale medier. Del med dine venner!
Takk for hjelpen!

2 hendelser på “ÅpenDialog: Demokrati og medbestemmelse. Hvem skal bestemme, for hvem?”

  1. Det var halvannen time med gode samtaler. Folk som lyttet til hverandre og kom med kloke tanker – som andre plukket opp. I stedet for at andre var opptatt med å forberede neste argument for sitt syn. Jeg skulle ønske vi kunne få til bedre dialog i flere sammenhenger. Det var til å bli glad av. Jeg tror det er mange som sitter med tanker, erfaringer og kunnskap som ikke er «mainstream godkjent», som blir latterliggjort og stemplet.
    Spesielt merket jeg meg kommentaren om at «tillit» ikke måtte utarte til «lydighet».

  2. Viktig tema fanges av spørsmålene til dette seminaret. Representasjon må oppfylles av minst to komponenter; i designet av prosessen (eks. ref. av valgordningen og eksperimenter med delibrasjon der åpne lokale møter spiller en rolle), men også en psykologisk komponent har en selvstendig rolle («opplever jeg å være representert?» og «opplever jeg at kvaliteten til politikere og det politiske systemet av en type som gjør at jeg bryr meg om jeg er representert?». Dette må det jobbes med.

Legg igjen din kommentar og delta i dialogen!

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen