Bli med i et dialogisk fellesskap!

Motta våre beste dialog-tips, artikler, nyheter og info om arrangementer og kurs rett i innboksen 1-3 ganger i måneden - helt gratis.

ÅpenDialog: Demokrati og mediemakt. Pressen – en sovende statsmakt?

Se webinaret i opptak

Ta del i den pågående dialogen

Du kan nå fortsette dialogen fra sendingen i kommentarfeltet nederst på siden.

Hør sendingen som podkast

Informasjon om sendingen

Journalistenes samfunnsoppdrag er å sørge for en arena for et sunt og kritisk offentlig ordskifte, og å kontrollere myndighetene. Hvordan står det til med den gravende journalistikken, kritiske spørsmål og undersøkende egenskaper i 2020, og hvordan skilles det mellom fakta og fake news? 

Vi tar DIALOGEN og stiller blant annet spørsmål som:

  • Hvordan ser dagens journalister på seg selv – hva styrer deres profesjonelle selvbilde?
  • Er den samfunnsbevisste journalisten blitt borte, og i så fall hvorfor?
  • Hvilke idealer styrer dagens presse når den ikke lenger er partipolitisk?
  • Hvilke antagelser om samfunnet påvirker journalistens arbeidsmetoder, og på hvilken måte påvirker det utførelsen av samfunnsoppdraget?

Slik kan du delta i dialogen
Meld deg på webinaret og delta i direktesendingen med kommentarer, spørsmål og innspill via chatt-funksjonen mens webinaret pågår. Etter sendingen kan du delta i kommentarfeltet nederst på denne siden.

Sendingstidspunkt: Torsdag 26. november 2020 – kl. 18.00 (varer ca. 75-90 minutter)
Medvirkende: Trine Eilertsen, Kristoffer Egeberg, Helje Solberg, Sigurd Allern, Einar Øverenget, Tone Rose Gjøvik Todalshaug (se bilder og bio nedenfor)
Programledere: Dialogen fasiliteres av Liv Ronglan og Geir Harald Hagberg

Dette er andre del av en dialog-serie om demokratiet og demokratiets utvikling i usikre tider. Hver del har et nytt underliggende tema som utdypes i dialogen. For å delta på livesendingen (webinaret) må du melde deg på hver enkelt del for seg. Se sendeplanen her. Se tidligere sendinger her.

Det siste halvåret har vi vært vitne til en massiv faneflukt i norsk presse. […] Pressens troverdighet ligger på lit de parade med Vær varsom-plakaten som likklede.
John Enebak (debatt-innlegg på journalisten.no, 29. oktober 2020)

Vi starter kveldens dialog med en innsjekksrunde der alle dialogdeltagerne får tre minutter hver til å dele sine første tanker. Deretter inviterer vi til åpen dialog blant de inviterte deltagerne som samlet representerer flere ulike stemmer innen feltet (se nedenfor).

Som publikum kan du bidra med spørsmål og kommentarer til dialogen via chat-funskjonen i Zoom under webinaret, og etter sendingen i kommentarfeltet nederst på denne siden.

Medvirkende i dialogen

Trine Eilertsen, ansvarlig redaktør i Aftenposten

Trine Eilertsen

Ansvarlig redaktør i Aftenposten. Tidligere politisk redaktør i samme avis og både politisk redaktør og sjefredaktør i Bergens Tidende. Hun har også vært politisk kommentator i NRK.

Helje Solberg, nyhetsdirektør i NRK

Helje Solberg

Nyhetsdirektør i NRK siden oktober 2018. Hun var journalist i VG fra 1994 og senere redaktør i politisk avdeling og redaksjonssjef for VGTV. Vant SKUP prisen i 1995 for den såkalte «AUF-skandalen».

Kristoffer Egeberg, ansvarlig redaktør i Faktisk.no

Kristoffer Egeberg

Ansvarlige redaktør i Faktisk.no siden oppstarten i 2017. Tidligere undersøkende journalist i Dagbladet. Tildelt Skup-prisen og Internasjonal Reporters IR-pris for avsløringene om «Nigeria-båtene» i 2015.

Siggurd Allern, professor emeritus i journalistikk

Sigurd Allern

Professor emeritus i journalistikk ved Universitetet i Oslo. Ansvarlig redaktør i Klassekampen i perioden 1979–1995. Arbeidet i 1995–2003 som medieforsker ved Institutt for Journalistikk.

Tone Rose Gjøvik Todalshaug, sosiolog

Tone Rose Gjøvik Todalshaug

Sosiolog, foredragsholder og skribent med særlig interesse for relasjonen jus og samfunn, og de tilsiktede og ikke tilsiktede virkninger retten har på samfunnet.

Einar Øverenget, professor i filosofi

Einar Øverenget

Professor i filosofi ved Høyskolen Innlandet. Spaltist, forfatter av flere bøker og anerkjent foredragsholder.

Hjelp oss å spre dialogen i sosiale medier. Del med dine venner!
Takk for hjelpen!

Legg igjen din kommentar og delta i dialogen!

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen