Se webinaret i opptak
Hør sendingen som podkast
Flott dialog som jeg tar med meg som privatperson og helsepersonell
Informasjon om sendingen
Den greske legen Hippocrates sa allerede for over 2000 år siden «La din mat være din medisin og medisin være din mat». Hvorfor er det da så kontroversielt når leger bruker mat som medisin i dag?
Vi følger opp dialogen fra 18. juni der tema var helse. Denne gangen ser vi på mat som medisin, og vi utforsker hva som skal til for at helsebringende mat skal bli både anbefalt og anerkjent som forebyggende og kanskje helbredende for mange vanlige sykdommer.
Det finnes rikelig med vitenskapelig forskning på kost og livsstil, men dessverre blir ikke den kunnskapen markedsført og formidlet godt nok.
Sendingstidspunkt: Torsdag 24. september 2020 – kl. 18.00-19.15
Medvirkende: Sofie Hexeberg, Fedon Lindberg, Terje Toftenes, Lise Askvik, Julia Schreiner Benito, Henriette Øien (Helsedirektoratet) og Øyvind Torp.
Programledere: Dialogen fasiliteres av Liv Ronglan og Geir Harald Hagberg
Vi tar DIALOGEN og stiller spørsmål som:
- Når vi vet hvor viktig mat er for vår helse, hvorfor er det da så vanskelig å endre matvanene?
- Hvordan påvirker vårt syn på sykdom og helse de valg vi gjør mellom medisin og diett?
- Hvordan kan bedre kunnskap om mat som medisin påvirke helsebudsjettet?
- Hva skal til for at helsebringende mat skal bli anbefalt, lettere tilgjengelig og foretrukket av forbrukerne?
- Hvem tjener og hvem taper på at ting er slik de er i dag?
- Hva er barrierene for endring?
Vi starter kveldens dialog med en innledning av lege, kostholdsekspert og forfatter Sofie Hexeberg.
Etter innledningen av Hexeberg inviterer vi til dialog mellom en rekke relevante stemmer innen feltet (se nedenfor). Publikum kan bidra til dialogen med spørsmål via Q&A funskjonen i Zoom, og dialogen fortsetter i kommentarfeltet nederst på denne siden.
Medvirkende i dialogen

Sofie Hexeberg
Lege, dr. med, kostholdsekspert og forfatter av flere bøker. Hun kom nylig med boken «Nytt blikk på autoimmun sykdom – mat som medisin». Er tilhenger av lavkarbodietter. Driver egen klinikk.

Fedon Lindberg
Lege, spesialist indremedisin og forfatter av en rekke bøker utgitt i over 20 land. Driver egen klinikk.

Terje Toftenes
Overlevd lymfekreft bl.a. ved hjelp av streng diett. Terje er filmskaper og har laget dokumentaren «Fri fra kreft» om sin egen sykdom og helbredelse. Skriver på en bok om mat som medisin.

Lise Askvik
Grunnlegger og leder av Helsepartiet. Journalist med 14 år i P4. Har utgitt 6 bøker, bl.a. en om brystkreft og en om tilstanden i Helsevesenet. Kreftoverlever (2011-2012).

Henriette Øien
Avd.dir. for avdeling folkesykdommer i divisjon for folkehelse og forebygging i Helsedirektoratet. Utdannet klinisk ernæringsfysiolog. Jobbet med kostholdsbehandling og veiledning på sykehus.

Julia Schreiner Benito
Redaktør av Hemali.no – nettmagasin for helse, mat og livstil. Hun er blant annet opptatt av tilgjengeligheten på god og riktig informasjon.

Øyvind Torp
Spesialist i allmennmedisin. Forfatter av bøkene «Selvforsvar mot kreft» og «Selvforsvar mot overvekt». Opptatt av effektive livsstilstiltak i forebygging og behandling av sykdom.
Dette er et digitalt arrangement som foregår på Zoom webinar. Du vil ikke selv vises eller høres under arrangementet, men du kan delta ved å sende inn kommentarer på chat og spørsmål via Q&A.
Hjelp oss å spre dialogen i sosiale medier. Del med dine venner!
Takk for hjelpen!
Har stor interesse for dette temaet.
Så fint, Jorunn. Da håper jeg du melder deg på webinaret for dialogen på torsdag. Og etter sendingen må du gjerne bidra videre i dialogen her i kommentarfeltet. Vi sees på torsdag!
Dette er jo bra med kost