Bli med i et dialogisk fellesskap!

Motta våre beste dialog-tips, artikler, nyheter og info om arrangementer og kurs rett i innboksen 1-3 ganger i måneden - helt gratis.

LET’s TALK: Hvor pokker skal jeg bo?

Panelsamtale under LET's TALK på Kristiania

Tid: Torsdag 25. april 2024 kl. 18-21
Sted: Kristiania, Campus Fjerdingen

Stort engasjement om boligsituasjonen i Oslo da nok et LET’s TALK ble arrangert på Kristiania i Oslo. Mange studenter tok utfordringen på strak arm og kom med tydelig beskjed til politikere og utbyggere: Dette er en uholdbar situasjon. Gjør noe, nå!

Politikere må trykke på knappen

Høyrepolitiker Arve Juritzen og Ap-politiker Tamina Sheriffdeen Rauf var sammen med boligutbygger Kjell Kvarekvål fra JM Bygg og Karl Magnus Nyeng fra student-velferdstinget skjønt enige om at bolig situasjonen i Oslo er kritisk og at noe må gjøres. Men det var nok Kjell Kvarekvål som gikk lengst i å kalle det en alarmerende krise som krever akutte og drastiske tiltak. «Her må politikerne trykke på den store, røde knappen», var hans klare oppfordring.

Det ble en interessant innledende panelsamtale som brakte frem mange ulike perspektiver, der både deltagerne og tilhørerne kom med gode forslag til løsninger. Forklaringen på at det er så vanskelig og dyrt å få tak i bolig i Oslo var alle enige om: For få boliger på markedet i forhold til etterspørselen. Det gjelder både leie- og kjøpemarkedet. Og verre og verre blir det. «Vi kommer til å være 50 år før vi kan kjøpe vår egen bolig i Oslo», var et tydelig hjertesukk fra en student.

«Dette er resultatet av vårt vakre demokrati»

Bygge mer, bygge høyere, mindre, trangere, mer variert, ta i bruk tomme bygninger eller flytte markagrensa, fortette eller gjøre om containere til små midlertidige leiligheter for studenter? Det siste er allerede gjort i Danmark.

Det var mange ideer på bordet, men utbyggeren fra JM kom stadig tilbake til et vesentlig problem: Det tar vinter og vår å få spaden i jorda! Søknader, planskisser, reguleringer, høringer, kamper og omkamper gjør at det å starte et nytt boligutbyggingsprosjekt kan ta opp til 6 år i bare papirarbeid før det kan bygges. Og hvem betaler kostnadene til denne lange prosessen, tror du? Det er til syvende og sist kjøperen, altså alle oss som gjerne vil ha en bolig. Og de yngste med liten startkapital er mest utsatt.

«Dette er resultatet av vårt vakre demokrati», mente Arve Juritzen. Alle skal kunne komme med sin mening, og de fleste avgjørelser kan påklages. Det tar tid. Men, vil vi ha det annerledes?

Ikke så lett dette her. De fleste var enige om at de demokratiske prinsippene er viktige å holde på, og at det skal være mulig å klage på en avgjørelse. Men, kanskje ikke til evig tid?

Dialogsirkel med studenter, politikere og boligutbyggere.
Dialogen ble glimrende fasilitert av student Indiana Amundsen Tomaselli

Gode innspill og engasjerte delinger

Etter panelsamtalen samlet alle seg i en stor sirkel for å fortsette samtalen. Dialogen ble ledet av student Indiana Amundsen Tomaselli, som er en trenet fasilitator fra Dialog i Praksis.

Det ble en engasjerende dialog, der alle først fikk litt tid til å snakke sammen i grupper på tre og tre, før vi fikk høre alles tanker i en strukturert runde. Mange av studentene delte sine personlige historier og forklarte hvordan det var for dem akkurat nå.

Særlig tungt syntes det faktum at dersom de prøvde å jobbe mye for å spare opp til bolig, ble de straffet med mindre stipend og lån. «Det går virkelig ikke an», mente Høyre politikeren som takket for mange gode innspill og engasjerte delinger, og lovte å ta dette opp med sine kolleger i Regjeringen.

Til slutt fikk alle mulighet til å si hva de hadde lært av kveldens dialog. Mange uttrykte stor begeistring for dialog-formen og mente at de hadde fått med seg nye perspektiver og litt større forståelse for at det kanskje ikke er så lett, hverken å være student eller politikere i disse dager.

Helt på tampen fikk en god gjeng studenter oppleve artist og musikk-student Hans Lian som fremførte egne låter.

Dette er tredje gang Dialog i Praksis samarbeider med Studentunionene Kristiania Oslo (SKO) om LET’s TALK. Det er gjengen i Event-utvalget som har stått for tema, planlegging, skaffe panel og organisere arrangementet. Til høsten blir det en ny runde, og studentene gleder seg visst allerede!

Se bildene fra LET’s TALK. Klikk på bildet for å se full versjon av bildet.

Legg igjen din kommentar og delta i dialogen!

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen