Bli med i et dialogisk fellesskap!

Motta våre beste dialog-tips, artikler, nyheter og info om arrangementer og kurs rett i innboksen 1-3 ganger i måneden - helt gratis.

Sammenhengen mellom dialog og mindfulness

Jorunn A. Bråten forteller om mindfulness

Jorunn A. Bråten (bildet), tidligere kursdeltager og trent dialogfasilitator fra Dialog i Praksis, er også utdannet mindfulness-instruktør. På høstens siste DiP Alumni-treff satte hun opp fire særtrekk ved mindfulness:

  • Lytting
  • Utsette reaksjoner
  • Sjekke ut antagelser
  • Ærlighet

Dette korresponderer godt med de fire dialogiske ferdighetene vi trener på i våre dialogkurs og som alle de fremmøtte alumnis kjenner godt til. De fire dialogiske ferdighetene er:

  • Å uttrykke seg ærlig
  • Å lytte bevisst
  • Å utforske med spørsmål
  • Å utsette reaksjoner og avdekke antagelser

I tillegg legger vi alltid til grunn et baktreppe i form av bevisst tilstedeværelse som grunnlag for å kunne bruke ferdighetene godt. Da hjelper det godt å trene på mindfulness.

Øvelser og en trygg sirkel

Tema for Alumni-treffet var «Tilstedeværelse og intuisjon» med utgangspunkt i mindfulness. Samlingen ble holdt på SoCentral på Sentralen midt i Oslo sentrum. Og for et herlig treff det ble!

Jorunn A. Bråten ledet oss trygt og fint gjennom kvelden. Hun fortalte om mindfulness og viste hvordan det relaterer til dialog, delte raust av egne erfaringer og guidet oss gjennom et par fine øvelser.

Helt nydelig! Tusen takk, Jorunn!

Dialog om tilstedeværelse og intuisjon

Dialogen vi hadde etter Jorunn sin seanse handlet mye om tilstedeværelse og intuisjon. Og hva er egentlig intuisjon?

Fra Wikipedia henter vi følgende:
Intuisjon (fra latin: intueri, «å vurdere», «å se inn i», «granske») er en umiddelbar forståelse, innsikt eller fornemmelse av en sak eller situasjon, uten hjelp av refleksjon, erfaring eller resonnement. Intuisjon er således ofte betraktet som en form for indre erkjennelse, tidvis vurdert som virkelig klarhet eller forståelse.

Les resten av forklaringen på Wikipedia eller les hva Store Norske Leksikon skriver.

I dialogen var vi inne på hvordan vi oppdager eller «hører» intuisjonen vår. Noen hadde eksempler på at intuisjonen «hvisker» veldig forsiktig, andre på at den nesten «roper» og er veldig tydelig. Noen innså at de nå ville trene mer på å lytte etter sin egen intuisjon. Temaet skapte nysgjerrighet, noen aha-opplevelser og utvidet innsikt i et fenomen som fortsatt kan fremstå som litt av et mysterium.

En god ramme

God sosial flyt både før og etter det faglige satte den rette rammen for et godt alumni-treff. Det er alltid godt å se hverandre igjen eller treffe nye mennesker når vi har samme referanseramme, samme forståelse for dialogen og en felles respekt for hverandre som du kan føle i rommet.

Vi var mange som satte pris på kvelden, og det gjorde meg utrolig glad å høre utsagn som disse når vi tok utsjekksrunden fra kveldens sirkel:

«Det var så fint å få komme tilbake til sirkelen igjen»

og

«Selv om ikke alle her kjenner hverandre fordi vi har gått i forskjellige kursgrupper så føles det like trygt og fint å være sammen nå«.

Til deg som ikke kunne komme denne gangen: Det blir flere muligheter. Kom da!

Introduksjonskurs i mindfulness

Etter arrangementet snakket Jorunn og jeg om å sette opp et grunnkurs i mindfulness til våren. Kurset vil være åpent for alle og alumnis vil få spesialpris. Vil du vite mer om dette kurset? Send en kort e-post til geir@dialogipraksis.no

Skroll til toppen