Hva gjør et studentarrangement om woke og kanselleringskultur så provoserende at det blir utsatt for forsøk på kansellering?
Tid: Torsdag 16. november 2023 kl. 18-21
Sted: Kristiania, Campus Fjerdingen
En farlig gjest?
I samarbeid med Studentunionen Kristiania gjennomførte vi torsdag 16. november 2023 vårt andre LET’s TALK for studenter og unge voksne i Oslo. Tema var «Ytringsrommet, woke, og kanselleringskultur» og gjester til en innledende samtale var Subjekt-redaktør og forfatter av boka «Kanseller meg hvis du kan», Danby Choi, sammen med dosent ved Kristiania, Trond Blindheim og HR-student Michelle Pettersson. Temaet viste seg å være mer aktuelt enn noen gang da Danby Choi ble forsøkt kansellert.
Choi kom nemlig rett fra en heftig uke med kritikk da han landet i stolen på LET’s TALK på Kristiania. Kritikken handlet om hvorvidt han burde ha deltatt på en Tiktok-video med en tidligere overgrepsdømt. I videoen omtaler Choi den tidligere straffedømte som kansellert. Choi hadde brukt uka på å beklage det inntrufne i de fleste flater og startet også denne kvelden med å beklage og forklare seg rundt denne hendelsen.
Kanseller meg hvis du kan…
Studenter ved Kristiania hadde tatt til orde for å avlyse arrangementet fordi de var svært kritiske til det Choi hadde gjort. Flere sendte kritiske e-poster direkte til Høyskolen Kristiania og Studentunionen, mens student Wiktoria Polanska skrev debattinnlegg i Universitas med tittelen «Nei til Danby Choi på Høyskolen Kristiania». Engasjement og ytringer er bra, og Danby Choi har selv svart på innlegget i Universitas.
Både Studentunionen og Høyskole Kristiania mente tvert imot at det var viktig å gjennomføre arrangementet for å gi studenter mulighet til å stille spørsmål og gi Choi anledning til å forklare seg.
Studentunionen var tydelig på at åpen dialog bør være viktig del av samfunnet og at LET’s TALK nettopp var en plattform for åpen og fordomsfri dialog for å utforske ulike perspektiver.
Dialogen er viktig for å forstå
Dialog gir en mulighet til å forstå hverandre, og det ble det også denne kvelden. Danby Choi fikk forklart hva han hadde tenkt, hvorfor han er så opptatt av ytringsfrihet og hvorfor han er så skeptisk til kansellering.
Det ble en interessant samtale mellom Choi, Blindheim og Pettersson knyttet til hvordan tåle uenighet, konsekvenser av et smalere ytringsrom og hva som kan gjøres for å bedre ytringsklimaet. De vel 30 deltagerne lyttet interessert til samtalen og deltok også med spørsmål og kommentarer.
Etter panelsamtalen var det tid for pause, pizza og mingling før alle deltagerne fortsatte i aktiv dialog om temaet. Samtalene ble organisert i tre dialogsirkler tilrettelagt av studenter med trening i fasilitering av dialog fra Dialog i Praksis. Det ble fine og respektfulle samtaler der alle fikk ytre seg, lytte til hverandre og stille undrende og utforskende spørsmål.
I en stor felles sirkel til slutt var det flere av deltagerne som i utsjekksrunden uttrykte hvor fint det hadde vært å sitte i sirkel, høre andres meninger og lære fra andres erfaringer.
Takk til de som takkes bør
Takk til de dyktige dialogfasilitatorene som bidro denne kvelden. De som skal hedres er: Zahra Shirzad og Indiana Amundsen Tomaselli (kurs i august), Karin Johanne Stokstad, Eline Dyrhovd Bremnes, Julianne Schwenke Bendiksen, Lidya Bamarni, Chris Renè Granli og Michelle Nathalie Pettersson (kurs i november). Dere gjorde en super innsats og fullførte med dette treningen i fasilitering av dialog. Nå kan dere kalle dere Dialogpraktikere.
Takk til Studentunionen Kristiania Oslo ved leder Adrian Stieng som trodde på LET’s TALK-konseptet og ville samarbeide med oss om dette – i tillegg til å stable stoler, bestille pizza, ordne med rom og mye mer. Du er en helt!
LET´s TALK har nok kommet for å bli!