På høstens første faglige DiP ALUMNI-treff på Sentralen i Oslo var generativ AI og teknologiens implikasjoner på våre liv tema for dialogen.
=> Se Øyvind Rage sine tips og lenker til diverse ressurser nederst i saken
Oppspill til kveldens dialog
Alumni-medlem Øyvind Rage fra Itera ga oss først en innholdsrik og inspirerende presentasjon som oppspill til kveldens dialog. Under presentasjonen snakket han bl.a. om hvordan vi kan bruke AI i hverdag, jobb og studier, han ga oss praktiske eksempler fra eget liv og tipset om flere enkle og morsomme apper vi kan ta i bruk.
Øyvind viste oss bl.a. hvordan han selv har brukt AI til å planlegge sitt eget bryllup, lage kunst til sin nye leilighet, utarbeide designforslag til kunder, skrive e-poster for å klage på mangefulle leveranser, osv. Videre lærte han oss en enkel og praktisk modell for å gi bedre og mer spesifikke beskjeder (promts) til ChatGPT så du får mer nøyaktige svar.
Dialogens intensjon
Videre stilte Øyvind oss noen viktige spørsmål som vi tok opp i den påfølgende dialogen. Dialogen ble både meningsfull og lærerik ved at refleksjonene vi gjorde sammen styrket innsikten i temaet og nyanserte både oppsider og nedsider ved generativ AI.
Takket være at alle deltagerne har tidligere opplæring i dialogferdigheter ble samtalen både naturlig og inkluderende. Det skapte en atmosfære hvor alle lyttet og ble lyttet til, selv når meninger divergerte. Det gjorde at det ble en spennende og tankevekkende dialog som ga oss flere nye perspektiver omkring bruk av AI.
Dialogen har ikke til hensikt å komme opp med «riktige» svar eller å komme frem til noen enighet eller konsensus, men å heve refleksjonen, forståelsen og undringen, samt å kunne fremme ny tenkning og sterke fellesskap. Det tør jeg påstå skjedde denne kvelden.
Noen refleksjoner fra dialogen
Noen av refleksjonene fra dialogen gikk på hvordan det vil føles for oss mennesker når en AI kan gjøre det vi har ansett for å være vår «gave til verden» (f.eks. skrive tekster, male, ta bilder, skrive musikk, etc.) like bra eller bedre enn oss? Og vil vi miste fascinasjonen for kunst når vi aldri vet om det er laget av mennesker eller en AI? Hva gjør det med hvordan vi ser på oss selv som skapende mennesker? Eller vil vi føle oss enda mer kreative med hjelp fra AI?
Andre refleksjoner gikk rundt det faktum at AI utvikles av noen få svære private selskaper som gjennom det får utrolig stor makt over våre liv. Det kan gi noen skremmende scenarier for fremtiden! Hva kan hver enkelt av oss gjøre mot det, undret vi oss. Flere forslag kom frem, som å engasjere seg, lære mest mulig om AI, selv bestemme hvordan AI brukes i eget liv, osv. Noen stilte spørsmål om det er naivt å tro at vi vil klare å påvirke noe særlig?
En voksende dialog-familie
Tusen takk til Øyvind som delte av sin kunnskap om AI, og takk til alle andre som bidro med innsikter, bekymringer, positivitet, nye tanker og refleksjoner, eksempler og erfaringer under dialogen. Det var herlig å se så mange av dere igjen. Vår dialog-familie vokser og er levende!
Vi sees igjen på neste Alumni-treff som skal handle om mindfulness med innledning av Alumni-medlem, Jorunn A. Bråten.
PS. Denne artikkelen er skrevet av mennesket Geir Hagberg, men er gjennomgått av en AI og korrigert etter råd fra AI-assistenten.
Øyvind Rages tips og ressurser til AI
Her er noen tips og ressurser som Øyvind Rage har delt med oss. For deg som er nysgjerrig og vil lære litt mer om AI er det viktig å:
- Bruk sunn fornuft: Vurder konsekvensene og potensielle utfordringene ved å bruke AI i forskjellige sammenhenger.
- Å ha gode dialoger rundt temaet med de rundt deg
- Det er sunt å være kritisk. Det er en god ting ikke ta alt for god fisk og vær bevisst på at det er nettopp et verktøy. Fordeler og ulemper.
- Selv om det kan virke tøft å komme i gang med AI, er det en spennende og givende reise. Med riktig støtte og veiledning kan alle dra nytte av de mulighetene som AI har å tilby. Så ikke vær redd for å ta det første skrittet, utforsk ressursene nedenfor og oppdag hvordan AI kan påvirke og styrke din karriere og fagområde.
- https://www.youtube.com/watch?v=t9gmyvf7JYo
Disse korte, pedagogiske videoene gir en rask og engasjerende innføring i praktisk bruk av AI og LLMs. De er designet for å være tilgjengelige og forståelige, slik at du kan få en dypere forståelse av populære modeller og deres innvirkning. (5×10 minutters videosnutter på Youtube). - https://www.linkedin.com/learning/paths/career-essentials-in-generative-ai-by-microsoft-and-linkedin?original_referer=https%3A%2F%2Fwww.bing.com%2F
Dette «gratis» nettbaserte opplæringsprogrammet introduserer deg til generativ AI, inkludert historie, modeller, etikk og mer. Etter fullføring vil du motta et profesjonelt sertifikat som gir deg anerkjennelse for din innsats og kunnskap. Tilgang krever Premium medlemsskap på Linkedin. Sign up for prøvetid og kanseller ved endt måned. «Gratis» - https://youtu.be/NKRvL63A–E?si=7YXPzA3pzzr14kqI
Jeg snakket om midjourney så her er en video om hvordan å komme i gang med dette bilde-verktøyet. - Lykke til