Ungdommens ytringsfrihetsråd mener at det er et demokratisk problem at så få unge tør å ytre seg i den offentlige debatten. De ønsker seg et mer dialogisk ordskifte og savner opplæring.
Dette kommer frem i rapporten rådet ferdigstilte 18. april 2021 med tittelen «Hvordan står det til med ytringsfriheten til ungdom og unge voksne i Norge?». Rådet er initiert og støttet av Norsk PEN og Fritt Ord.
Vi synes at debatt er viktig, og at dialog er enda viktigere.
I sin rapport skriver rådet blant annet: «Å møtes på̊ tvers av synspunkter, ideologier, opplevelser og verdier kan være krevende, men det er et grunnleggende møte i et fritt og demokratisk samfunn. Vi synes at debatt er viktig, og at dialog er enda viktigere. I en dialog går man inn i samtalen med et mål om forståelse, åpenhet, økt kunnskap, og i noen tilfeller enighet om konstruktive løsninger. Dette er fjernt fra det vi observerer i den generelle samfunnsdebatten». Rådet er tydelig på at ungdom savner arenaer for debatt, diskusjon og dialog samt sunne ytringskulturer, både i det offentlige rom, på arbeidsplassen, på studiesteder og i organisasjoner.
Dialog i Praksis har allerede sett behovet for mer dialogisk kompetanse blant unge voksne for å redusere polarisering og styrke ytringsklimaet. Dette behovet bekreftes nå av rapporten til Ungdommens ytringsfrihetsråd, og vi er hjertens enige. Det er et demokratisk problem at vi ikke har tilstrekkelig perspektivmangfold i det offentlige ordskiftet og det er et demokratisk problem at det er så lite opplæring og forståelse for dialog. Derfor har Dialog i Praksis utviklet kurset Dialog og perspektivmangfold spesielt rettet mot studenter.
Kurset ble utprøvd med 14 studenter fra Høgskolen Kristiania våren 2021 og ga opplæring i dialogiske ferdigheter som aktiv og empatisk lytting, hvordan uttrykkes seg ærlig og autentisk, identifisere antagelser, tåle uenighet og bruk av dialog som et de-polariserende verktøy. Tilbakemeldingene fra studentene er strålende, og vi ser nå på mulighetene for å kunne tilby denne opplæringen til så mange studenter som mulig. Til det trenger vi gode samarbeidspartnere.
Vi ønsker samtidig å tilby ungdom en digital plattform for praktisering av ytringsfrihet og utøvelse av dialog som skapes av og med de unge selv. Dette er noe studenter vi har kontakt med ønsker å være med på å bygge opp.
Vår visjon er å lære opp en helt generasjon i dialogisk kommunikasjon og med det endre måten vi kommuniserer på både privat, i studentmiljøene, på arbeidsplassen og i det offentlige ordskiftet. Det er ambisiøst, men det trengs – slik rapporten til Ungdommens ytringsfrihetsråd konkluderer med.